Mire nem jó egy Combino?!

A Combino célja, hogy utasokat szállítson. Nem rendeltetés-szerű használattal viszont a képlékenyalakítás alapjait lehet a gyakorlatba ültetni. Csak a BKV meg ne tudja! 

A fémek annyira hozzátartoznak a mindennapjainkhoz, hogy nélkülük el sem tudnánk képzelni az életünket. Az elmúlt pár ezer évben különböző fémmegmunkálási eljárásokra jött rá az emberiség. Ma a képlékenyalakítást, azon belül is a hengerlést veszem elő.

 

 

Minden bizonnyal hideghengerlést végeztem, mert majd’ szétfagytam a Margit-hídon ácsorogva. Kényelmesebb lett volna, ha összedobok egy hengerművet a nappaliban, ez tény. De ha már úgyis ennyit költött Budapest a Combinókra, miért ne használtam volna fel őket?

Jó lett volna felszállni rá, megkérdezni az utasokat meg a vezetőt,  hogy milyen élményt nyújtott számukra a kísérletben való részvétel, de nincs bérletem, bliccelni meg nem akartam.

Járjatok biciklivel suliba, munkába!

Vascsövet, fél téglát meg teherautót pedig ne rakjatok a sínekre!

 

Ha tetszik, amit csinálunk, támogass minket Patreonon! Köszönjük.

Zsiros László Róbert

Tudománykommunikációs felderítő | Edutainer | A Szertár alapítója

 • gatsy

  1.
  Én ezt hogy szerettem csinálni kiskölyök koromban:D
  igaz akko rmég 10-20 fillérekkel:D

 • http://www.szertar.blog.hu Zsiros László Róbert

  már akkor is volt combino??? =))

 • crok

  :) tehát lehet rád számítani!
  Mi anno a tehervonat alá raktuk, csak hamar rájöttünk, hogy az elég nagy erővel és gyorsan alakítja át az érme szerkezetét és le kellett ragasztani szig.szalaggal, hogy ne csússzon le a sínről. Érdekes a hengerlést így bemutatni, a mérnök informatikus diploma előtt gépésztechnikus végzettséget szereztem és ott kicsit szárazabbnak tűnt ez a megmunkálási forma.. Hajrá Szertár! :)

 • http://ordogvilla.blog.hu/ Metal Warrior

  Amikor először megnéztem a videót, azt hittem, hogy a Subbán vagyok… 😀

 • leha

  Én még a régi 1 és 2 (bélás) forintosokkal próbáltam ezt és a MÁV volt segítségemre.
  A kísérlet eredmény:
  Szili és személyvagonok – semmi
  Gigant és tehervagonok – az 1 forintos kilapult, a bélás meg sem karcolódott
  M62-es egymagában – ez megoldotta a 2-est is

 • sztrelnyikov

  Hilti-t mikor hengerlünk Combinoval?

 • 0xFFFF

  V1.0 – Emlékeztek még a PAX tollakra ? No, annak a betétje olyan jó kövér volt. Műanyag kupak betétből kiszed, tinta eltávolít, gyufafejekről foszfor levakar, tollbetét feltölt ezzel a morzsalékkal. Tollbetét végét fogóval óvatosan összelapít és visszahajt, majd villamossínre helyez. Eltávolodás, villamos érkezésekor lövés hangja hallatszik, megrettent embereken röhögés.

  V2.0 – Emlékeztek még az ún rózsapatronra ? 40 db beszerzése, egymástól 50 cm távolságban sínre helyezés. Röhögés a géppisztolysorozattól megrettent embereken.

  V3.0 – Emlékeztek még a HILT patronra. Felhasználása V2.0 szerint.

 • amzso

  megyek és meghengerlem a 60x80x10-es zártszelvényem… de a hilti se rossz 😀

 • Önjáró Talajgyalu

  Anelkul, hogy atmennek paranoiaba, ez rohadt veszelyes. Persze nem az 1-2 forint kivasaltatasa, hanem az, hogy a sok lehetseges hulyegyerek, a videot megnezve, mindenfele femdarabokat all neki pakolgatni a villamos/vonat ele. Ha valamelyik tul nagy, es nem birja kihengerelni, es kisiklik a villamos/vonat (lasd az ujsagpapiros-graffitis sztori nemreg a 18-as villamossal) akkor most ki lesz a hibas?

  Gyerekkorunkban mi is csinaltuk, le is lettunk baszva erte. (Egyebkent jo ez a blog, csak kicsit Brainiac szagu… :)

 • Új Nick

  a pénzrongálás bűncselekmény :)

 • crok

  Ja, gratula az Index főoldalhoz :)

 • http://blogart.blog.hu blogart

  És egyébként víz alatt meddig bírjátok? 20 perc menne? Vagy több? blogart.blog.hu

 • Liberté_73

  “Nick 2008.10.22. 13:21:43
  a pénzrongálás bűncselekmény :)

  az 1 Ftos már nem pénz, kivonták a forgalomból, már csak érme

 • de Loviaguin Alexander

  Szóval én a Combinokkal úgy vagyok, hogy adva van egy magasított ikerülés, melynek padozatán
  két pár emberi lábnak lenne -elviekben – helye.
  Nekem 49-es futómüveim vannak, vagyis nagy lá-
  bon élek (joggal teszitek fel a kérdést: miböl
  telik ennek a hapinak ebben a recessziós világ-
  ban ekkora futómüre. Èn a lábaimat lelógatom
  melynek következtében többen átesnének rajtam,
  ha nem fognám meg a karjukat. Aztán az az érdekes még a “Dmeszkynoban”,hogy néha bemond-
  ják, hogy a “delej” (v.öp.50-evek = villamos)
  hirtelen fékezésre kényszerül. Sztem ez egy
  szabadalmaztatott eljárás,csak nem tudom,hogy
  mire való. Àllnék én szívesen, de 193 centimmel beverem a kókuszomat a kapaszkodóba.

 • LiberAll

  @ de Loviaguin Alexander
  Én is hasonló paraméterekkel rendelkezek, mind futómű, mind magasság tekintetében. Ezért javaslom költőz vidékre, ahol nincs villamos, vagy járj gyalog, bár akkor a lelógó faágak, villanyvezetékek, vagy az alacsonyan szálló grippeneket fogod megfejelni. Tapasztalatból mondom mindezt 😀

 • http://amitlatok.blog.hu/ amitlatok (törölt)

  Általánosban mi egy százasból meg egy húszaból csináltunk 120ft-ot :)

 • IZs

  A Combínó rendeltetésszerűen sokkal kevesebb utas szálllítására alkalmas, mint ahány reggel 7 és 8 között az Üllői útnál felszállni igyekszik, ez a tömegnyomor is régi emlékeket ébreszthet, de én kisérletre javaslom a rugalmas alakváltozás jelenségét vizsgálni az utasokon

 • hummeRock

  Én Desiroval próbáltam ki még néhány éve. Akkor még nem volt Combino. Nem csak a hegerelte, de ötvözte is az 1 forintost. Mái napig egy sárga folt a sínszálban (feloldódott). De hallottam olyat is, hogy a vonat kerekére ragadt.

 • Eszkiesz

  0xFFFF! A gyufafejekben nincs foszfor, csak a doboz oldalán.

 • tamaskodo

  Elegendo egy doboz gyufat helyezni a sinre, ugy, hogy a gyufafejek a kozeledo villamos iranyaba nezzenek… nem kell tolbetet meg egyeb manipulacio… a siker garantalt (es veszelytelen).

  Nem foszfor, igy igaz… de azert latvanyos es hangzatos… 😉

 • peti13

  De vajon milyen lenne 100 forintosal azért az kemény ötvözet

 • Minusz

  jah mint már előttem is említették a gyufa fején nincs foszfor csak a doboz oldalán,a fejen KClO3(kálium-klorát),üvegpor,ragasztó színezőanyag van,és a rózsapatron nem is különbőzik sokban a gyufa működésétől,abban is KClO3 van csak ott már össze van keverve a foszforral és mivel ez a keverék (Amstrong’s mix ha jól írom)erősen dörzs és ütés érzékeny,a patronnnál rácsapsz,robban,gyufásdoboz oldalán végighúzod csak gyullad mert tele van szennyezésel…és ez az anyag összehasonlítva pl lőporral mondjuk ugyanannyi mennyiségnél,sokkal agresszívabb,kiszámíthatatlan és erősebb….persze most ezek miatt nem kell féli a gyufától:D

  mi ezt a pénzlapítós dolgokat a göddőllői hév vonalán játszottuk el suli után gyakorta, elég változatos dolgokkal(köveket azért nem raktunk rá)a pénzérméktől kezdve a matchboxokig:Djah,és nem kell fosni,nem fog kisiklani….persze a villamos más tészta,de nem hiszem(meg mint ahogy a videóba is láttuk)hogy pár egyforintos ártana neki..

 • Mikey Zombie

  Érdekes kísérlet, de tényleg benne van a pakliban, hogy a sok tizenéves mindenféle vascsövet akar rakni a sínekre. Én meg nem akarom, hogy elgázoljon a villamos :)

 • http://www.szertar.blog.hu Zsiros László Róbert

  Oké, beleraktam még egy mondatot biztonsági óvintézkedésként.

  De most komolyan, amennyi veszélyes dolgot tanítunk az iskolában kémia meg fizika címszóval, az egész természettudományos oktatást be lehetne szüntetni. Még a végén valamit megismétel otthon a gyerek… Ha meg a tanár felhívja a figyelmet, hogy veszélyes, az külön felspannolja a srácokat…

 • Mikey Zombie

  felspannolja? XD span=haver

 • http://www.szertar.blog.hu Zsiros László Róbert
 • Minusz

  hát ja,szal ha valaki megérti a kémiát,használja az agyát,beszabadul egy könyvtárba,vagy keresgél a neten kb a fél országot ki tudja írtani ha elég elvetemült,vagy csak “békésen” használgatja úgyhogy senkinek se árt,az elsőre az Aceton-peroxidos balesetet a villamoson,a2.-ra pedig a bonyhádi “meteort”

 • Mikey Zombie

  aha……. nem kötök beléd, nekem gyanús ez a szó…. na mindegy,fő hogy ne gázoljon el a villamos. XD

 • GergőÁron

  hummerock

  Azt kamázták akkor neked, nem ragadhatott az rá, a vasúti kocsikerék futófelülete különlegesen nagy szilárdságú és keménységű acélból van, nem tud belenyomódni egy puha pénz.

 • Vladimir Harkonnen

  Tudom, hogy már egy éves a post, de én csak most jutottam el ide.
  Többen említették a pénzrongálást, mint bűncselekményt. Nos a Camponában a Tropikáriumnál volt egy gép, amibe egy százast, és egy kétforintost kellett dobni. A százas engedte működni, és egy kart elforgatva a kétforintosból hideg hengerléssel készített egy cápamotívumos emlékérmét! Ha volt engedélye a gépnek (gondolom volt nyilvános helyen) akkor úgylátszik már nem bűn rongálni a pénzérméket!
  Lehet, hogy a csodák palotája bejáratánál is láttam hasonló gépet? Vagy valamelyik várban….