Milyen az átlag szertáros?

Néhány hete egy kérdőívet tettem közzé, amelyből kiderült, milyen is a tipikus szertáros: 21 éves fiú, enyhén kockoid, de azért a nyelvórákat szereti. Lássuk a részleteket enyhén hávégés szájízzel!

A kérdőívet nagyjából 1400-an töltötték ki. A válaszadók átlagéletkora kevéssel 21 év fölött van: a legfiatalabb 4 (vélhetően a szüleik töltötték ki a kérdőívet), a legidősebb pedig 68 éves (a poénos 500 és 99 éveseket kiszűrtük). A koreloszlás nem egyenletes: többen vannak az átlagéletkornál zsengébbek – toronymagasan vezet a középiskolás korosztály (1. ábra).

1. ábra: A Szertár látogatók kor szerinti megoszlása.

A nemek szerinti megoszlás még ennél is aszimetrikusabb képet mutat: ha reprezentatívnak vehetjük a felmérést, akkor a szertárosoknak mindössze 8,8 %-a tartozik a szebbik nemhez (hogy tudományos igényeknek megfelelően picit objektívebb formába öntsük: azok, akik két X ivari kromoszómával rendelkeznek – 2. ábra). Nagyjából harmincéves kor fölött viszont ők veszik át a vezetést a férfiak fölött, ezzel magyarázható, hogy az átlag szertárosnő több mint 23 éves és 7 hónapos, míg a szertáros srácok átlagosan alig négy hónapja fújtak el 21 gyertyát (nem jelölt adat).

2. ábra: A Szertár látogatók nemek szerinti megoszlása.

A kérdőív arra is rávilágított, hogy a válaszadók legnagyobb arányban (43%) csak véletlenül, böngészés közben nyitottak be a virtuális Szertárba. A Youtube-ra és az Indavideóra feltöltött Szertár webizódok hatékonyan csábították az oldalra a látogatókat (27%), de sokat nyomtak a latba az ismerősök ajánlásai is (16%) (3. ábra). E tekintetben ezen a két területen mutatkozott a legnagyobb eltérés a két nem között: úgy látszik, amíg a fiúk inkább a videómegosztókon szerzett saját tapasztalataikra, addig a lányok az ismerőseikre hallgattak inkább, amikor szertárazásra adták a fejüket. (A megkérdezett fiúk 28%-a videómegosztókon találkozott először a Szertárral, és csak 15%-uk kattintott valamelyik ismerősük javaslatára. Lányoknál ez az arány 13, illetve 24%  – lásd 4. ábra).

3. ábra: Honnan hallott a Szertárról? – az összes megkérdezettre vetítve.

4. ábra: Honnan hallott a Szertárról? – nemek szerinti lebontásban


Bár a tantárgyak értékelésénél nemek szerinti lebontást nem végeztünk, elmondható, hogy – talán nem meglepő módon – a Szertárosoknak a reál tárgyak fekszenek jobban, azok közül is a fizika. Tehát ha úgy vesszük, a Szertárosok enyhén kockák, vagy legalábbis kockoidnak mondhatók. A fizika sem érte el ugyanis átlagban a négyes osztályzatot (3,8 körül).* Legutolsó helyen a magyar nyelv és irodalom végzett, alig alulmúlva a történelemre adott értékelést (ezek átlaga felülről súrolta a közepest). Érdekes módon azonban az idegen nyelvórákat szinte csak egy tengerimalac-leheletnyivel értékelték szerényebben, mint a reál tárgyakat.

A lehetőségeimhez mérten 5 kitűzőt sorsoltam ki abszolút random módszerrel (elindultam lefelé az emailcímeken az excelben, majd egyszercsak öt különböző helyen felemeltem az ujjam a lefelé nyílról). Adatvédelmi okokból az emailcímeket nem írom ki ide, viszont rövidesen értesítem őket, és megbeszéljük a postázási/átvételi részleteket.

Köszönöm szépen Kása Richárdnak (Miskolci Egyetem GTK) a kérdőív értékelésében nyújtott segítségét. Nektek pedig azt, hogy kitöltöttétek.

*Az viszont lehetséges, hogy valami szertáros módszerrel rendezzük meg a magunk kis “Kocka büszkeség napját” május 25-én…ráadásul ugyanezen a napon van a Törülköző nap is, aminek a méltó megünneplését már tavaly is terveztem (volna). Kezdhettek ti is ötletelni! Minimum 42 ötletet várok! =)

Ha tetszik, amit csinálunk, támogass minket Patreonon! Köszönjük.

Zsiros László Róbert

Tudománykommunikációs felderítő | Edutainer | A Szertár alapítója

 • vigyuri

  én is kocka vagyok 😀

 • Zsiros László Róbert

  @vigyuri: hát, a számok sosem hazudnak. =)

 • ozy

  ehh mindig is tudtam, hogy a fizikusok csak ugatjak a matematikat. Az elso kiertekelesnel nem atlagot hanem mediant illett volna szamolnod. Ha nem lenne tul remito a legtobb tininek, mondanam hogy egy kis matek sem artana a blogra, de ha a stat igy egfekszi kettotok gyomrat… :)

  (bocsi faradtan tulteng bennem az ironia, de a fenti kerdesre tenyleg nem ad szamtani atlag ertelmes valaszt, ilyenkor mediant szokas hasznalni. Valsz. fiatalabb eletkor fog kijonni)

  udv,
  ozy

 • Zsiros László Róbert

  @ozy: Ricsi jól csinálta a hivatalos értékelést. Én voltam pontatlan, amikor szenzációhajhász módon átlagot vettem. Másrészt a szöveges értékelésben a hétköznapi “toronymagasan vezet a középiskolás korosztály” szófordulat az pont arra utal. Másrészt nem vagyok fizikus. Tehát még csak ugatni sem ugatom a matematikát. De ha a matematikusok ennyire jó, minden szempontból kifogásolhatatlan oldalakat csinálnak, akkor lehet azokat olvasni, és nem ezzel a silány bloggal foglalkozni. (Bocsi, fáradt vagyok, és romokban az életem. Túlteng bennem a frusztráció, és per pill, amikor másnak nagyjából csak elvárásai vannak a Szertárral kapcsolatban, nehezen veszem az iróniát.)

 • http://indafoto.hu/bencen/image/7008711-69648486/ Bence

  Hú, csak most töltődött be a szertár, kénytelen voltam google tárolt szövegmódban nézni. 😀

 • Woody

  Annyira jó lenne egy szertáros kitűző… :)

 • Keo

  egyébként a két x kromoszómás dolog nem teljesen korrekt, mert teszemazt három x kromoszómával, vagy eggyel még simán vallhatja magát valaki nőnek! arról nem is beszélve, hogy a nem mint olyan hány szinten van definiálva!:)

 • Keo

  huhh végigolvastam a beírásokat: a bloggal semmi gond, rohadtjó, inkább minőségre tessék menni, mint mennyiségre, akinek nem tetszik, hogy nincs pár hétig videó, nézze újra a régieket. fel a fejjel, ha pl egy szigorlat nem sikerül az sem a világ vége. ilyesmi.

 • Keo

  ésmég, mert 3 a Magyar igazság: lehetne törülközős kísérleteket tolni, pl fémrúd hajlítás nedves törülközővel vmelyik Jackie chan filmből, meg ilyesmi. lehet gyenge, de csak az első a 42 ből :)

 • Zsiros László Róbert

  @Woody: a Törülköző-napra, ha sikerül valamit összehozni, akkor viszem a maradék kitűzőket.

  @Keo: a “nő” fogalmának meghatározását a válaszadókra bíztam. így valóban lehetnek eltérések, de feltételezem, nem szignifikáns, mivel az emberek nagy többségének egybevág a “nőfelfogása”. (férfiakra ugyanígy) bár tény, hogy sokkal PC-bb lett volna, ha hagyok egy “egyéb: részletezze” lehetőséget is. =)

  a szigorlatom summa cum laude lett. de van azért magánéletem szertáron és tanuláson kívül is. szal…

  egyébként az előző beszólásban arra céloztam, hogy annyi elvárás van, hogy legyen így vagy úgy (pl. miért nincs ez vagy az a kísérlet; legyen sztereó, egyenletes gumizene; jobb hangminőség vagy pl. matek élvezhetően), de még senki nem jött konkrét megoldásokkal (pl. megcsináltam pl. az instant jeget, elég jó minőségben felvettük, megvágtuk, tettünk hozzá magyarázatot, kiteheted a szertárra; tudok felajánlani jogtiszta, igényes gumizenét, olyat, ami a célnak megfelel; van egy mikrofonom, ami csak a port fogja itthon; tudnék csinálni egy matekos rovatot a szertárra, stb).

  a tippet meg köszi. házi feladat, május 25-ig kidolgozni =)

 • Likó András

  Szerintem a törülköző sokkal jobb tűzoltásra mint a víz, legalábbis laboron belűl erre mutathatna rá egy hísérlet.
  Légyszi nézzen rá valaki a Sugárhajtómű házilag – hát így! kommentekre legalábbis aki megcsinálta azok közűl, segítség kéne.
  Köszi!

 • Kercso

  @Keo: Fel kell hevíteni egy alumíniumcsövet, és az egyik oldalát hűteni vizes törölközővel. Egy picit biztos meghajlik 😀

 • Likó András

  A fém szerintem nem jó mert túl jól vezeti a hőt és az egész egyszerre hül le. De az ötlet nagyon jó csak modjuk betonnal vagy téglával csinálni de ami még jobb neoncsövet ezzel a modszerrel biztos el lehet törni ha sikeröl megoldani hogy melegitésnél ne törjön el.

 • vízrakétás

  a válasz a kérdések kérdésére és az élet értelme : 42

  mindig tartsuk magunknál a törülközőnket! 😀

 • fegyverimi

  valaki instant jeget akart:
  Árulnak filléres kézmelegítőket a nagyobb áruházakban, ez nátrium acetátot tartalmaz. Kivágod a zacsit, és ott az alapanyag.
  csak tessék vigyázni mert szuperforró!

 • Dani

  @vízrakétás:
  Szinténzenész, avagy útikalauz? *_* 😀

  Nics levél, vagyis nincs kitűző. :(

 • fegyverimi

  d

 • vízrakétás

  útikalauz! :) (kedvenc könyvem és filmem) 😀

 • Alkoholmentes Pénztár

  Ez a május 25.-i “kocka büszkeség napja” olyasféle szertár blogtalálkozó stílusú lenne?

 • Alkoholmentes Pénztár

  Szerintem ha már törülközős kísérlet, elbújhatnánk a törülköző segítségével a traal bolygó gonosz bogárpattintó szörnyetege elől:D Avagy elterelhetnénk vele a Vogonok figyelmét:D

 • Zsiros László Róbert

  @Alkoholmentes Pénztár: mivel a május – júniusom ismét elég zsúfolt lesz, ezért egy olyan blogtalálkozót nem lesz időm szervezni, ahol nagy kísérletezgetések lehetnének. inkább csak valami flashmobra gondoltam vagy valami hasonlóan rövid eseményre. esetleg egy nagyobb kísérletre.

  @Alkoholmentes Pénztár: valami megvalósíthatóbbra gondoltam. =) de ez se rossz. vagy hozhatna mindenki egy matracot. =)

 • Alkoholmentes Pénztár

  Esetleg vinni lehet majd kísérletet?

 • http://www.szertar.com Jáger Roli

  Ki nyerte a szertáros kitűzőt?=)

 • vigyuri

  szerintem a kocka nap lenne a legjobb 😀
  végülis soka vagyunk. 😀

 • Keo

  @Zsiros László Róbert: az instant jéggel egy hetemet elcsesztem egy éve kb.

  a legjobb eredményem az volt, amikor a folyosó egyik vétégől elérve a másikig végignéztem, hogy megszilárdul, és tényleg melegedett közben. pár tapasztalatot elküldhetek.:)

 • Keo

  @Zsiros László Róbert: flashmob ötlet: nedves törülközőkkel pár ember egyszerre ostor szerűen csettint. ezek után esetleg a nedves törülközőket el lehet kezdeni pörgetni.
  ezek után a kérdezősködőknek el lehet mondani a fizika törvényeit, hogy mi volt a hangos zaj, és miért távozott a víz a forgó törülközőből.

 • Alkoholmentes Pénztár

  Szerintem a nyers tényekre nem sok mindenki kíváncsi:P
  inkább mindenki hozzon egy törülközőt és kössük láncba őket:D
  vagy csinálhatnánk tengerimalac kifutót:D
  vagy tarthatnénk versenyt, ki tud ja több módon felhasználni a törülközőt:D

 • http://www.greenr.blog.hu meta_

  A felmérés semmiképp sem reprezentatív, inkább vélemény-attitűd felmérés. Annak tökéletes.

  További sikerekben gazdag eredményes munkát és remélem hozott a nyuszi sok tengerimalacot. :)

 • ubbink

  tök jó meg minden de lehetne még egy happy húsvétot sok t malacot#

 • Rupert

  BOLDOG NYULAT.Végre hazatértem külföldről.(dööööögunalom volt)

  @fegyverimi: Kössz amúgy én kérdeztem de most remélem meg tom csinálni

 • Rupert

  Az instant jeget

 • virágh károly

  hali
  nekem nagyon tetszik az oldal és szerintem jó ötlet hogy statisztikát csináltál legalább tudjuk hogy állnak a szertárral

 • vízrakétás

  megcsináltam az instand jeget! 😀

  aki megcsinálja és újra akarja melegíteni annak szólok h NE rakja mikroba mert a mikróban végleg bekristályosodik….és utána már nem lehet vissza csinálni folyékonyra..

 • vízrakétás

  akarom mondani *instant jeget

 • Rupert

  Fain lenne ha Robilaci megcsinálná az instant jeget

 • Mr. Gumby az agyspecialista

  huhh…majdnem mindenben megfelelek az átlagnak kivéve a tantárgy statisztikát.töri,magyar a kedvencem, a nyelvórákat rühellem, a reál meg csak azóta szeretem, mióta a blogot nézem(egy hónapja)…mondjuk az is igen sokat elárúl értelmi szinvonalamról, hogy háromynegyed egykor ezt a rohatt kommentet írom…elnézést…

 • Mr. Gumby az agyspecialista

  nem tudom mi a bibi de az órám egy órácskával többet mutat…nem kell röhögni a helyesírásomon, miután azt állítottam, hogy egyik kedvenc tantárgyam a magyar…üdv és elnézést mégegyszer

 • Petesz

  Mikor lesz blogtalálkozó?

 • Strigi

  Tisztára jó érzés birtokolni és büszkén táskára tűzni egy szertáros kitűzőt. :)

 • Dani

  @Strigi: Grat. =(