Megérkezett a Braille okosóra!

207 éve született meg Louis Braille vakokat segítő író- és olvasó rendszere. Most itt a frissített verzió!

A látássérülteket segítő új eszköz, a The Dot, egy óraként csuklón viselhető kütyü. A tapintható karakterek megjelenítéséhez mágneseket és apró pöcköket használ. Összekapcsolva egy okostelefonnal (Bluetooth segítségével) lefordítja az írott üzeneteket Braille-írásra. A kijelzőn egyszerre négy karakter tapintható le, amelyek változtatható sebességgel jelennek meg. Az előnye más „aktív Braille technológiát” használó cuccokkal szemben az, hogy amíg egy számítógépen működő rendszer 3000 dollár körül van, egy ilyen óra ára csak 300 dollár. Emellett persze a praktikus mérete sem utolsó szempont. Az, hogy a könyvek mindössze 1% van a lefordítva látássérültek számára, még jobban erősíti egy ilyen eszköz létjogosultságát.

Eric Ju Yoon Kim, a koreai Dot startup társalapítója az okosóra megjelenését az év végére jósolja Amerikában, 2017-ben pedig a Dot Pad nevű, az iPad-hez hasonló digitális Braille tabletet is szeretnék piacra dobni.

 

Ha tetszik, amit csinálunk, támogass minket Patreonon! Köszönjük.

Hauptricht Tamás

science punk | audiovizuális mentor

 • paszternak

  Ilyen Tech-tudomány-hír oldal lesz mostantól a Szertár? Lesz még ZSLR kísérlet?

 • RbLc

  Ez a “mostantól” egy régebb óta tartó, hosszabb folyamat eredménye. A YouTube csatorna fokozatosan kvázi önálló életre kelt azzal, hogy a YT a kezdetekhez képest sokkal több lehetőséget kezdett nyújtani a vloggereknek. Egy idő után erősen redundánssá vált ide is, oda is posztolgatni ugyanazt a tartalmat. Ezt erősítette a facebookon lejátszódó átalakulási folyamat is. Ezekhez alkalmazkodva döntöttünk egy ésszerűbb (ill. most már észszerűbb 😉 ) – és leginkább a munkánkat (hobbinkat? =) ) megkönnyítő átstrukturálás mellett. Nagyon sok időnkent elvitt a tervezés, építés, kódolás, stb., de most, hogy a fő platformokat már belaktuk, sokkal könnyebben tudunk a tartalomkészítésre is figyelni. Egyébként Hapci barátom épp a legújabb kísérletes videót vágja. Még a héten ki is megy majd. 😉

 • paszternak

  Király! Bocs, csak megijedtem, hogy esetleg a bejáratott oldalatokat megvette egy seo cég (gyakori az ilyen), mert felületesen átfutva, illetve amiatt, hogy hosszú idő után hirtelen posztok jelentek meg tech témában (korábban ugye kísérletek voltak, vagy ahhoz szorosan kapcsolódó tartalmak), ez jött le nekem. De akkor minden szupi. :)

 • RbLc

  Nem, a saját szakállunkra csináltuk a ráncfelvarrást. Egyelőre nem bombáznak a SEO cégek vételi ajánlatokkal. =) A hirtelen megjelenő posztok annak köszönhetők, hogy egy hosszú tervezgetős időszak után egyszercsak élesben is belevágtunk. (Azért hogy ne legyen nagy sokkhatás, facebookon már korábban is elkezdtünk bemelegíteni.) =)