Bábel-hal 2.0, avagy a tolmács fülhallgató

Egyszer Horvátországban nyaraltam. Az egyik reggel fogtam magam és gondoltam betérek a helyi pékségbe valami friss kenyérféléért. Nem aggódtam a kommunikáció miatt, a horvátok jó tagok, könnyen megérteti magát velük az ember, én tudok angolul, valószínűleg ő is valamennyire, nem lehet gond. Ráadásul éhes is voltam.

Sokat nevetek (aztán kicsit sírok) azokon a honfitársaimon, akik külföldi ejtőzésük során, levetkőzve minden civilizáltságukat, ha már úgyis 40 fok van és nyaralunk, totál prosztóba’, üvöltve magyarázzák egy szerencsétlen eladónak, heves gesztikulációk és beszédtechnika tanárokat megszégyenítő artikuláció közepette, hogy

K-E-N-Y-É-R, bazmeg, nem érted?! KE-NYÉR!!

Ismerjük ezt, nem? Dehogynem.

Jó, feltételezzük, hogy csávókám nem beszél idegen nyelveket, vagy bal lábbal kelt fel, de azért egy kenyérvásárlási manővert tudjunk már megoldani bazmegolás és az ilyeténképpen cikivé váló magyarságunk megszellőztetése nélkül (persze, nyilván más nemzet fiai is viselkednek így).

Mindegy, a lényeg, hogy én is belefutottam egy ilyen jelenetbe akkor reggel és azon gondolkodtam, hogy mi lenne a megoldás erre, nehogy kipukkanjon szegény faszi délelőtti italozás folyományaként rákvörösre sült feje az idegtől.

Maradjon otthon? Tanulja meg minden nyelven, hogy van a kenyér? Hordjon a tárcájában egy kenyérportért, amit majd mutogat, ha megéhezik?

Vagy esetleg szerezzek neki egy Bábel-halat?

CZgjO
A Bábel-hal anatómiai felépítése (forrás)

Ez megvan, remélem. Egyébként ezen az ominózus nyaraláson pont nálam volt a Douglas Adams csodálatosan tanulságos alapműve, a Galaxis útikalauz stopposoknak című könyv, amiben ez a hal is szerepel.

„A Bábel-hal […] kicsi, sárga és piócaalkatú, s valószínűleg a legfurcsább lény a világegyetemben. Agyhullám-energián él, mégpedig nem a hordozójáén, hanem azokon, amelyek kívülről érik a hordozóját. A beérkező agyhullám-energiák összes tudat alatti mentális frekvenciáját abszorbeálja, és testébe építi. Majd exkrementumként a hordozója agyába üríti azt a telepatikus mátrixot, amely a tudatos mentális frekvenciák és a hordozó elme beszédközpontja idegi jelzéseinek kombinálásából adódik. Mindez gyakorlatilag azt jelenti, hogy aki Bábel-halat dug a fülébe, az azonnal megért bárkit bármilyen nyelven. A ténylegesen hallott beszédelemek dekódolják azt az agyhullámmátrixot, amelyet a Bábel-hal táplál a hordozója agyába.”

(Egyébként a Bábel-hal Isten nem-létezésének egyik bizonyítéka, de ebbe most nem mennék bele.)

Bábel-hal 2.0

Valószínűleg a New York-i Wavery Labs-nél is találkoztak már az idegesen-gesztikuláló-lassan-szótagoló-nyaralásukat-aktívan-élvező-külföldi jelenségével, sőt, abban is biztos vagyok, hogy olvasták a fent említett művet.

Mert kitaláltak egy olyan fülhallgatót, ami azonnal, “élőben” lefordítja a hallott idegen nyelvet.

Three-Colors
(forrás)

A Pilot nevű füles elsőre egy hallókészülék benyomását kelti. Teljesen vezeték nélkül működik, állítólag még internet sem kell hozzá. Első körben 4 nyelvet lehet majd rajta használni: angolt, spanyolt, franciát és olaszt. A fejlesztők szerint azonban hamarosan elérhető lesz a hindi, az arab és más kelet-ázsiai, valamint szláv nyelvek is.

(A magyar valószínűleg egy sokkal későbbi frissítésben lesz, ha lesz. Gondoljuk végig, a kenyeret még csak-csak, de a sok cifra káromkodást hogy fordítja majd le?!)

Ahogy már megszokhattuk az ilyen kütyüknél, egy Indiegogo kampány keretében indítják el a projektet, egész pontosan holnap. Sajnos egyelőre ennél többet nem lehet tudni róla. Például azt sem, hogy hogyan és milyen elven működik a cucc. Lehet tényleg agyhullám-energiával?!

Amit még tudni lehet, az az ára. Nagyjából 250-300 dollár körül lehet majd rendelni, két darabot. Ugyanis egyelőre csak úgy működik a rendszer, ha valaki olyannal beszélünk, akinek szintén van egy fülese. Azt ígérik erre a későbbi verziókban már nem lesz szükség.

Hát még jó.

A Bábel-halból is csak egy kell.

Ha tetszik, amit csinálunk, támogass minket Patreonon! Köszönjük.

Hauptricht Tamás

science punk | audiovizuális mentor

 • P. Mihály

  Persze, hogy kettő kell. Most gondolj bele, egy ilyennel a füledben azt mondod, hogy KE-NYÉR, akkor csak arra jó, hogy megértsd, ahogy a boltos közli veled, hogy “tanulj meg valami emberi nyelven nyomorék!”. De kenyérhez nem jutsz.

 • GLORY TO GOD

  (Egyébként a Bábel-hal Isten nem-létezésének egyik bizonyítéka, de ebbe most nem mennék bele.)
  Te bolond vagy ember ? A babel hal egy fikcio , fantazia , MESE, hogylehetne bizonyitek Isten letezese ellen ? Azt javaslon alazd meg magad az Ur elott, hogy kegyelemre lelj ! Mas emberek megtevesztese pediglen nagy bun , csak parazsat gyujtesz a fejedre !

 • RbLc

  Van még rajta csiszolnivaló. =)

 • RbLc

  A Bábel-hal Isten létezésének vagy nem létezésének igazolása a Galaxis útikalauzra való utalás. Douglas Adams elég jól kifejti a könyvben az elméletet. Hozzáteszem: a humor oldaláról közelíti meg.

 • P. Mihály

  Olvasd el a Galaxis útikalauz stopposoknak című regényt és utána kérj elnézést a kommentedért.

 • GLORY TO GOD

  Barcsak minden elo latna azt ,hogy aki a mindenseg megalkotoja, teremtoje ( a szeretet teremtoje), akit manapsag Istennek hivunk , O nem vicc vagy trefa targya . A galaxis utikalauz stopposoknak egy melyen satani alkotas amiben vegtelen mennyisegu fel igazsag ( tehat hazugsag) van . Semmi egyeb szerepet nem tolt be , mint hogy megtevessze az embereket . Ezekrol a dolgokrol pedig a lelek adott nekem bizonysagot. Ugyanis lelki dolgokra NINCS bizonyitek , csakugyan ahogy Istenre sincs bizonyitek . A bizonyossag a fejedben csak a hit altal lehet jelen. Eppen ezert nem ad bizonyitekot az Ur nekuk amig foldi eletunket rojuk , hogy a hitet gyakorolhassuk. Ha tudunk mindent , akkor hit nemletezhet. Szeretnelek titeket megkerni hogy vegyetek elo a polcrol a poros reg elfelejtett bibliat, es csak egeszen apro paranyi hittel kerjetek az Urat hogy ahol felcsapjatok a Bibliat , ott neked szolo uzenet legyen (esetleg jel az O letezesere ) . Es ha ezt hittel keritek, nemfog elmaradni a csoda . Ha idajig elolvastatok, Halasan koszonom a figyelmetek.
  (nem vagyok pap , es nem tartom magam reszesenek semelyik foldi egyhaznak sem)

 • RbLc

  Az oldalunknak nem tárgya semmilyen vallási vagy hitbeli nézet megvitatása. Köszönjük a véleményed, de nem tudunk és nem is szeretnénk érdemben hozzászólni. Kérlek, keress ehhez másik fórumot.

 • GLORY TO GOD

  Csak szeretetbol , igencsak kifinomult modon szerettem volna felhivni a figyelmedet hogy a mennyei Atyank nem ertekeli az emberek sotetsegbe valo vezeteset ! Nem akarok tovabb itt zavarogni , felhaboritani senkit sem, miutan elolvastad ez , torold csak ki nyugodtan az elhangzott szavakat ! Amde remelem hogy talan a szivedbol nem lesz annyira egyszeru kitorolni , talan csak felebred az a LELKI ISMERET ami ott szunnyad melyen , es jo utra tersz ! Es sok sok embert magaddal viszel a jo utra ! Mert ott rejlik az igaz orom, az igazi beke ! Megegyszer tiszta szeretetbol irom csak ezt ,hatha tenyleg segithetek rajtad(rajtatok)
  Beke